In een tijd waarin je omringt wordt door fotografen die newbornfotografie aanbieden, kan het lastig zijn een keuze te maken. De stylen, prijzen en kwaliteiten liggen ver uiteen en het is bijna onmogelijk om daarin een juiste keuze te maken, toch? En hoe eng is het dat iedereen gewoon op een dag wakker kan worden en kan bedenken dat ze vanaf die dag newbornfotograaf zijn? Zonder de juiste diploma’s? brrr….

Toch is het makkelijker dan je denkt. Als je de juiste vragen stelt aan de fotograaf kom je er al snel achter of het de juiste fotograaf is en of je er achteraf niet alsnog spijt krijgt van je keuze.

Een newbornfotograaf moet beschikken over een hele hoop kwaliteiten, ik heb er een aantal opgesomd;

  • Blindelings de juiste instellingen kunnen instellen zodat de focus altijd op de baby blijft.
  • Technisch goede foto’s kunnen afleveren met het aanwezige licht.
  • Kennis hebben van de veiligheid en anatomie van een baby (dit is een hele belangrijke, je wilt namelijk niet dat ze de poses uitvoert terwijl ze tevens de bloedtoevoer afknelt naar ledematen of bijvoorbeeld zonder de belangrijke ondersteuning waardoor je kindje kans loopt op het oplopen van letsel etc. etc.).
  • Kennis over de juiste en mooie poses die makkelijk en soepel te bereiken zijn terwijl de wensen van de baby gevolgd worden hierin en het resultaat mooi is voor de ouders.
  • Daarnaast is het fijn als de fotograaf ook goed is met andere kinderen zodat de grote broer/zus ook mooi op de foto wilt,
  • EN ook nog eens fijn in de omgang is met jullie als ouders. Jullie moeten daar namelijk minimaal 2 uur in de hitte zitten met iemand die je baby overneemt. Een goed en fijn gevoel is dan wel belangrijk natuurlijk.
  • Het is goed dat iemand dus weet waar hij/zij het over heeft en dat diegene de juiste kennis, apparatuur en atmosfeer heeft voor een ideale newborn fotoshoot.
  • Het hebben van een goede verzekering is geen overbodige luxe voor een fotograaf die werkt met baby’s en kinderen.
  • Ook een VOG en een geldig up-to-date kinder EHBO diploma is fijn en betrouwbaar.
  • Ervaring is soms ook heel fijn, mocht er iets opvallen tijdens de fotoshoot of wanneer je als kersverse ouders vragen hebt kun je altijd ideeen uitwisselen met iemand die veel baby’s ziet en je kan vertellen hoe hij/zij erover denkt.
  • De fotoshoot moet een overall fijne ervaring zijn. Je wilt niet 2 uur een huilende baby aanhoren terwijl je je schuldig voelt omdat jij graag die snoezige foto’s wilde. Je wilt relaxed kunnen uitrusten terwijl je uitkijkt op een heerlijke tevreden baby die in de meest snoezige posities geposeerd wordt en waar je na afloop prachtige foto’s van hebt die je voor altijd kunt koesteren.

Maar hoe kom je hier nu echt goed achter?

  1. Ten eerste is het na het lezen van het bovenstaande wel logisch dat zo’n fotograaf heel veel tijd en geld investeert in de juiste kennis en dat een fotoshoot onder de 100 euro niet realistisch is. Workshops in newbornfotografie die je vertellen over de veiligheid en de anatomie van een baby zijn kostbaar. De apparatuur waarmee fotografen werken om in moeilijke lichtomstandigheden alsnog te kunnen zorgen voor mooie foto’s zijn niet goedkoop en verder kost vrijwel alles in de bovenstaande lijst geld. Fotografen zijn non-stop aan het investeren om up to date te blijven over de veiligheid van jullie baby en de fotoshoot goed en veilig uit te voeren. Een fotoshoot van een hobbyist die het gratis aanbied als vriendendienst of een fotograaf die prijzen onder de 100 euro hanteert geeft OF geweldige cadeautjes weg door dit werk te doen en al het bovenstaande uit eigen zak te financieren, OF (en dit is het meest logische) vind het volgen van de juiste workshops gewoon niet zo belangrijk en denkt dat je er wel komt met logisch nadenken of omdat hij/zij zelf kinderen heeft (hoe-moeilijk-kan-het-zijn-toch? Oh en dat huilen tijdens de newborn fotoshoot is normaal, alle baby’s huilen, duuhh.) Nope, gewoon nope…
  2. Vraag eens naar de kennis en ervaring, kan gewoon!
  3. Als je (als fotograaf) niets te verbergen hebt en ruime ervaring hebt zijn er zeker online galerijen beschikbaar waarbij je een hele fotoshoot kunt inzien. Dan kijk je even recht door de prachtige foto’s op Facebook en website en zie je een realistisch beeld van een hele fotoshoot. Het resultaat wat een eerdere ouder dus gehad heeft. Er is geen kans dat iemand dus alleen lucky shots plaatst en je ziet direct of de hele fotoshoot dezelfde kwaliteit heeft.
  4. kijk naar de beoordelingen op Facebook of Google. Lees ze ook eens door. Zie wat mensen fijn vonden en wat mensen juist niet fijn vonden en bedenk of jou dit uitmaakt.
  5. Een baby die een relaxte ervaring heeft, ziet er vaak ook relaxed uit op een foto. Een gallerij met ongemakkelijke posities of bijvoorbeeld baby’s die met hun gezicht half in het kleed verdwijnen zijn geen fijne ervaring. De fotoshoot is hoogstwaarschijnlijk ook niet heel soepel verlopen. Kijk of de meeste baby’s er ongemakkelijk bij liggen, zo ja dan is dit niet de ervaring die je zoekt.
  6. Kijk naar de specialisatie van de fotograaf als je dat belangrijk vind. Newbornfotografie is een hele specifieke tak van fotografie waar heel veel bij komt kijken. Er zijn dan ook genoeg fotografen die zich echt speciaal richten op newbornfotografie en hier al hun tijd en geld insteken. Overige fotografie zoals zwangerschap en smashes kunnen daar prima bij maar de social-media pagina’s van deze fotografen bestaan voornamelijk uit foto’s van newbornsessies.

 

Hopelijk helpt dit blog alle moeders (to be) die in dubio zijn over het kiezen van de juiste newbornfotograaf. Je wilt hier echt niet de verkeerde keuze in maken. Voor je de foto’s te zien krijgt duurt het vaak even en is de newbornperiode voorbij. Als deze dus niet naar wens zijn kun je het niet even overnieuw doen.